Eerste hulp bij Indonesisch pittig eten

Het zweet staat op je voorhoofd, je krijgt een loopneus en je hoofd begint net zo rood te worden als een pepertje. We weten allemaal dat er tijdens het bereiden van Indisch eten niet wordt teruggedeinsd voor een flinke scheut sambal. In deze blog waarschuwen we je voor een aantal pittige gerechten. Daarnaast een paar tips voor als je mond toch in de brand komt te staan.

Smaakmakers

Je zult het niet verwachten, maar pepers zijn van origine geen Indonesisch ingrediënt. Zo brachten Europeanen de peper mee vanuit Zuid-Amerika. Peper werd geaccepteerd in de Indische keuken en is inmiddels een onmisbaar onderdeel geworden. Echte smaakmakers in Indonesische gerechten zijn uien, knoflook, rode en groene peper (lombok) en gefermenteerde garnalenpasta (trassi). Daarnaast kennen we nog de Cabe Rawits, hele scherpe kleine rode pepertjes. Wanneer je de Indonesische keuken niet gewend bent, blijf dan ver bij deze pepertjes vandaan!

Indian food cooking background
Indian chicken curry

Pittige gerechten

Houd je wel van een pittig gerecht? Dan kun je altijd aangeven dat je je gerecht graag pedis (heet) wilt hebben. Hieronder een lijstje pittige gerechten:

  • Ikan Pepesan (pittig gekruide makreel)
  • Ajam Boemboe Bali (kip in pittige rode saus)
  • Ajam Boemboe Roedjak (kip in pittige zoetzure saus)
  • Ajam Boemboe Atjar (kip in hete gele saus)
  • Ajam Curry (pittig gekruide kip uit de oven)
  • Ajam Pedis (pittige kip)
  • Ajam Masak (pittige kip)
  • Dending Boemboe ketjap (pittig gekruid rundvlees)
  • Boemboe Roedjak (pittig gekruid rundvlees)
  • Rendang Padang (pittig gekruid rundvlees)
  • Babi Ketjap Pedis (varkensvlees in pittige ketjapsaus)
  • Babi Rendang (scherp gekruid varkensvlees)

Eerste hulp bij brand

Je hebt het gevoel dat je mond in brand staat en het stoom je oren uitkomt. Want oeps, je hebt toch per ongeluk een hete peper in je mond gestopt of een hapje sambal doorgeslikt. Wat moet je nu doen? 

  • Neem een hapje suiker, dit compenseert de sterke smaak.
  • Neem een hap rijst, de rijst zal de kruiden opnemen.
  • Eet kroepoek, ook dit zal de kruiden opnemen.
  • Neem een slok melk.
  • Citroen, limoen, sinaasappel en ananas: het zuur in deze vruchten helpt om het effect van de capsaïcine te neutraliseren.

Stel dat je weet dat je niet erg goed tegen scherp eten kan, eet dan van tevoren een bakje yoghurt. De yoghurt laat een laagje achter in je mond waardoor de kruiden minder goed kunnen worden opgenomen.

Wat je vooral niet moet doen!

  • Drink vooral geen water, dit maakt het vaak alleen maar erger! Dit omdat de capsaïcine (capsaïcinoïden – is wat een chilipeper heet maakt. De capsaïcine zorgt voor een reactie met de pijnreceptoren in de mond en keel, die verantwoordelijk zijn voor het voelen van warmte) zich in het olie van gerechten bevindt en zoals bekend is, mengen olie en water niet.
  • Geen bier drinken! Alcohol lost capsaïcine in principe ook op, maar een biertje is niet de oplossing. Het zijn voornamelijk dranken met een hoog alcoholpercentage die capsaïcine oplossen

Dus nu je weet hoe je pittig eten tegen kan gaan, moet je het toch wel uitproberen! Wordt het toch te warm onder de voeten? Dan weet jij nu hoe je ermee om moet gaan