Wat is Nasi goreng?

Wat is Nasi goreng? Nasi Goreng is een traditioneel Indonesisch gerecht. In Indonesië is het gerecht in bijna ieder restaurant te bestellen is. De naam komt voor in zowel Indonesisch als Maleisisch taalgebied, waar ‘nasi’ staat voor gekookte rijst en ‘goreng’ gebakken betekent.

In Indonesië wordt nasi goreng als een nationaal gerecht gezien. In Nederland is men de term nasi inmiddels gaan gebruiken voor alle vormen van gebakken rijst.

In Indonesië worden er allerlei verschillende nasi goreng varianten gemaakt zoals:

  • Nasi goreng putih: Deze variant wordt bereid met sojasaus en niet met de algemeen bekende ketjap.
  • Nasi goreng pete: Hierbij worden zogenaamde petehbonen toegevoegd
  • Nasi goreng jawa: in dit gerecht wordt paprikapoeder gebruikt
  • Nasi goreng ikan asin/ met gebakken vis: dit is één van de meest populaire varianten in Indonesië
  • Nasi goreng Arab: dit is een combinatie van Indonesische Nasi goreng met Arabische kruiden.

Wat is nasi goreng precies?

nasi goreng
Traditioneel gezien wordt nasi goreng in Indonesië gemaakt van de etensresten van de vorige dag. Zo wordt bijvoorbeeld vlees, vis of groente van de vorige dag met de inmiddels koud geworden rijst opgebakken.

De basis ingrediënten voor nasi goreng zijn: afgekoelde gekookte rijst, olie, ketjap of sojasaus. Als aanvulling wordt vaak Spaanse peper, ui en knoflook toegevoegd. In Indonesië wordt nasi goreng vaak geserveerd met bawang goreng (gebakken uitjes), atjar, sambal, kroepoek en een spiegelei. Vaak wordt er ook nog saté met pindasaus bij geserveerd.

Naast de basis ingrediënten heeft iedere kok of ieder gezin wel zijn eigen recept voor het maken van nasi goreng.

Andere varianten van gebakken rijst

Eigenlijk worden er over de hele wereld allerlei varianten van gebakken rijst bereid. Dit geldt eigenlijk voornamelijk voor keukens waar rijst als basisvoedingsmiddel geldt. Zo wordt er in China bijvoorbeeld “Yeung Chow Chao Fan” bereid (dit staat voor gebakken rijst uit Yangzhou). In dit gerecht wordt aan de gebakken rijst onder andere doperwten, bosui en cha siew toegevoegd.

Nasi goreng bij www.deindischecatering.nl

Natuurlijk is nasi goreng één van de basis gerechten bij het aanvragen van een Indische catering. Voor meer informatie omtrent Indische catering kunt u direct contact met ons opnemen via onze contactpagina.

Comments are closed.