Waar is kroepoek van gemaakt?

Wanneer je in een Indisch of Indonesisch restaurant uit eten gaat, zul je vrijwel altijd kroepoek als bijgerecht geserveerd krijgen. Kroepoek is een typisch bijgerecht uit de Indonesische keuken. Op de vraag waar is kroepoek van gemaakt is geen duidelijk antwoord te geven, omdat er veel verschillende soorten kroepoek zijn.

waar is kroepoek van gemaakt

Verschillende soorten kroepoek

In Nederland zijn de meeste mensen bekend met kroepoek oedang, deze kroepoek wordt gemaakt van meel en garnalen. In Indonesië zijn er wel honderden verschillende soorten kroepoek. Hieronder enkele voorbeelden:

  • Cassavekroepoek

  • Aardappelkroepoek

  • Kroepoek ikan

  • Knofflookkroepoek

Alle bovenstaande soorten kroepoek hebben verschillende ingrediënten, als bindmiddel wordt wel bij verschillende bovenstaande soorten rijstmeel of tapiocameel gebruikt.

Hoe wordt kroepoek gemaakt en waar is kroepoek van gemaakt?

Kroepoek oedang

Voor het maken van kroepoek oedang heeft men garnalen en meel nodig. Voor het bereiden worden de garnalen goed schoongemaakt, zodat alleen het vlees overblijft. Het overgebleven vlees wordt vervolgens goed fijngehakt of gemalen en met het meel vermengd. Hiervan wordt een deegmassa gekneed, totdat men een rol of broodvorm heeft. Deze wordt vervolgens twee uur lang gestoomd, waarna er plakken van kunnen worden gesneden. De plakjes zijn slechts 2 a 3 millimeter dik en worden eventjes gefrituurd.

In Nederland is iedereen wel bekend met de witte lange plakken kroepoek die bij Chinees-Indische restaurants en in de supermarkt worden verkocht. Deze kroepoek bevat eigenlijk bijna geen garnalen, maar bestaat grotendeels uit meel.

Cassave kroepoek

Cassave kroepoek wordt veel vergeleken met chips van aardappelen. Daarom wordt cassavekroepoek soms ook wel cassavechips genoemd. Ook op het gebied van cassave kroepoek zijn er verschillende soorten zoals:

-Keripik singkong balado

-Keripik singkong karuhun

-Keripik singkong setan

Het basis ingredient voor cassave kroepoek zijn cassave wortels en tapiocabloem. Bij de verschillende soorten cassavekroepoek worden verschillende andere ingrediënten toegevoegd zoals knoflook, azijn, sjalotten, rawits, zout en andere specerijen.

Aardappelkroepoek

Aardappelkroepoek is eigenlijk te vergelijken met normale aardappelchips en is ook makkelijk zelf te maken. Je kunt aardappelen met een komkommerschaaf in mooie dunnen plakjes snijden en deze in een pan met warme olie laten glijden. Als ze klaar zijn, even laten uitlekken en met zout en eventueel andere specerijen bestrooien.

Kroepoek Ikang

Kroepoek Ikang wordt gemaakt van visdeeg met tapiocameel. Er zijn verschillende recepten met verschillende soorten vis, waarbij bijvoorbeeld forel (ikan belida) of makreel (ikan gabus) wordt gebruikt. Verder wordt er water en zout en eventueel andere specerijen toegevoegd.

Kroepoek Bawang

Kroepoek bawang wordt ook wel knoflook kroepoek genoemd. Voor het bereiden van deze kroepoek wordt wederom tapiocameel gebruikt in combinatie met knoflook. Daar worden verschillende andere ingrediënten zoals sjalotjes, kokosmelk, ei, zout en selderieblaadjes aan toegevoegd.

Op de vraag waar is kroepoek van gemaakt kan dus geen duidelijk antwoord worden gegeven, omdat er zo veel verschillende soorten zijn met verschillende basis ingredienten. Wat veel verschillende soorten kroepoek in gemeen hebben is dat er vaak meel (tapioca- of rijstmeel) als basis wordt gebruikt.

Comments are closed.