Waar is tempeh van gemaakt?

Waar is tempeh van gemaakt? De een vindt het heerlijk de andere moeten niets van hebben. Tempeh: een verzamelnaam van gefermenteerd voedsel rijk aan vitamine B 3a nicotinezuur een tal van andere voeding rijke stoffen. Geliefd bij gezondheidsfreaks en vegetariërs. Een prima vleesvervanger, volledig cholesterol-vrij en vetarm. De meest populaire vorm van tempeh is de soja variant. Deze wordt opgesneden, gefrituurd, gebakken of gestoomd geserveerd. Gefrituurde tempeh heeft de smaak en textuur van vlees. Het doet wat denken aan gefrituurde kip of vissticks. Een ons tempeh bevat 37% proteïne van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Het maken van tempeh op basis van sojabonen beschouwt men als een ambachtelijk werk. Eerst worden de bonen geweekt en gekookt. Daarna vermengd met een bepaalde schimmel en daarna nog 24 uur geïncubeerd. Tempeh neemt een unieke plaats in de traditionele soja producten. Het vormt namelijk het enige populaire populaire sojaproduct dat niet uit China of Japan stamt. Tempeh vindt zijn oorsprong in Centraal of Oost Java en zeer waarschijnlijk ontstaan voor 1800. En wellicht bestaat dit gerecht al meer dan 1000 jaar. Ook op dit vlak onderscheidt tempeh zich van andere sojaproducten. Traditioneel wordt in Indonesië sinds 1875 het woord geschreven met twee accenten op bij de e’s en zonder h op het eind. De varianten op dit woord lijken oneindig. Met accenten zonder accenten met H met een accent. Al schrijft men het iedere keer anders, de smaak blijft hetzelfde. Heerlijk!

waar is tempeh van gemaakt

Waar is tempeh van gemaakt? Van sojabonen en een Rhizopus schimmel.

Invloeden op de Indonesische keuken

De Indonesische keuken heeft vele stijlen en in de loop der eeuwen heeft de keuken diverse invloeden van het buitenland ondergaan. Maar ook iedere streek, stad, provincie heeft een eigen keuken. Kookstijlen die de Indonesische keuken hebben beïnvloed zijn onder andere de Portugese, Indiase, Arabische, Nederlandse en Chinese keuken.

In de 16e eeuw kwamen eerst Portugese en daarna Nederlanders om veel geld te verdienen met de handel in specerijen. De invloeden van de Indiase en de Arabische wereld kwamen met name door de verspreiding van godsdiensten namelijk het hindoeïsme en de islam. Daarnaast zijn door de eeuwen heen veel Chinezen in Nederlands Indië en later Indonesië komen wonen.

In vergelijking met de kookstijl op Sumatra en bijvoorbeeld Thailand is de stijl van koken op Java hoofdzakelijk van milde smaak in plaats van pittig. Gerechten kenmerken zich door een zoete smaak. Varkensvlees wordt haast niet verwerkt omdat het grootste gedeelte van de bevolking islamitisch is.

Comments are closed.