• Zelf spekkoek maken: zó doe je het!

    Spekkoek is al jarenlang een favoriete snack onder mensen van verschillende rassen. De cake ontstond in het voormalige Nederlands-Indië en diens populariteit is daarna meegekomen naar Holland. Veel Indische cateraars en toko’s verkopen de lekkernij kant en klaar, maar wist je dat je spekkoek ook zelf kan te maken? Bijvoorbeeld via dit Indische spekkoek recept. De klus is niet eenvoudig, maar wél een uitdaging voor iedereen die houdt van koken.

    indische spekkoek recept

    Indische spekkoek recept

    Spekkoek, in het Maleis ook wel lapis legit genoemd, is een ronde cake die bestaat uit verschillende soorten laagjes. De snack is ontstaan tijdens de koloniale tijd in het voormalige Nederlands-Indië en vermoedelijk van Duitse oorsprong: hij lijkt namelijk erg op het Duitse Baumkuchen. De spekkoek zoals wij ‘m kennen is naar verluidt aangevuld met de ingrediënten die in Nederlands-Indië beschikbaar waren, zoals kruidnagel, nootmuskaat en kardemom.

    Een spekkoek staat bekend om haar verschillende kleuren die om en om in het geheel zijn verwerkt. Deze kleur wordt verkregen door de spekkoek per laag te bakken. Een lastige en tijdrovende bezigheid die er in het verleden toe leidde dat de spekkoek enkel werd geserveerd op speciale aangelegenheden.

    Zelf spekkoek maken – de ingrediënten

    Ben je geïnteresseerd in het zelf spekkoek maken? Dan is het natuurlijk van belang om te weten welke ingrediënten er gelden voor het Indische spekkoek recept. Dit zijn:
    Anijs (een halve theelepel)
    Basterdsuiker (250 gram)
    Bloem (125 gram)
    Boter (250 gram)
    Eieren (8 stuks)
    Kaneel (2 theelepels)
    Kardemompoeder (een halve theelepel)
    Kruidnagelpoeder (1 theelepel)
    Nootmuskaat (1 theelepel)
    Vanillesuiker (1 theelepel)
    Zout (een mespuntje)

    Zelf spekkoek maken – de handelingen

    Wanneer je de ingrediënten eenmaal hebt verkregen voer je de volgende handelingen uit:
    1. Roer de boter en de basterdsuiker door de mixer;
    2. Roer de eierdooiers er doorheen;
    3. Voeg de bloem en het mespuntje zout samen en roer dit eveneens door de mix;
    4. Klop de eiwitten in een tweede kom en spatel dit mengsel door het beslag;
    5. Pak nog twee kommen en doe hier een gelijke hoeveelheid van het beslag in;
    6. Strooi in de ene kom de vanillesuiker over mengsel en in de andere kom anijs, kaneel, kardemom, kruidnagel en nootmuskaat;
    7. Pak twee borden en schep de twee mengsels in dunne lagen op de verschillende borden;
    8. Zet om en om een van de twee borden in de magnetron en bak zo zes laagjes beslag van ieder mengsel;
    9. Plaats de laagjes op elkaar en druk het geheel voorzichtig aan;
    10. Laat de spekkoek een dag rijpen en serveer hem de dag daarna. Op die manier zijn alle smaken goed in de cake ingetrokken.

    zelf spekkoek maken

    Zelf spekkoek maken – andere soorten

    Is de spekkoek gelukt? Dan is het misschien voor de volgende keer leuk een andere soort te proberen. De Indische keuken kent namelijk méér varianten dan alleen de traditionele, bruine spekkoek. Andere uitvoeringen zijn bijvoorbeeld spekkoek met pandan, rum, banaan of chocolade.

    Dan rest ons nog één laatste boodschap: selamat makan (smakelijk eten)!


  • Waar is kroepoek van gemaakt?

    Wanneer je in een Indisch of Indonesisch restaurant uit eten gaat, zul je vrijwel altijd kroepoek als bijgerecht geserveerd krijgen. Kroepoek is een typisch bijgerecht uit de Indonesische keuken. Op de vraag waar is kroepoek van gemaakt is geen duidelijk antwoord te geven, omdat er veel verschillende soorten kroepoek zijn.

    waar is kroepoek van gemaakt

    Verschillende soorten kroepoek

    In Nederland zijn de meeste mensen bekend met kroepoek oedang, deze kroepoek wordt gemaakt van meel en garnalen. In Indonesië zijn er wel honderden verschillende soorten kroepoek. Hieronder enkele voorbeelden:

    • Cassavekroepoek

    • Aardappelkroepoek

    • Kroepoek ikan

    • Knofflookkroepoek

    Alle bovenstaande soorten kroepoek hebben verschillende ingrediënten, als bindmiddel wordt wel bij verschillende bovenstaande soorten rijstmeel of tapiocameel gebruikt.

    Hoe wordt kroepoek gemaakt en waar is kroepoek van gemaakt?

    Kroepoek oedang

    Voor het maken van kroepoek oedang heeft men garnalen en meel nodig. Voor het bereiden worden de garnalen goed schoongemaakt, zodat alleen het vlees overblijft. Het overgebleven vlees wordt vervolgens goed fijngehakt of gemalen en met het meel vermengd. Hiervan wordt een deegmassa gekneed, totdat men een rol of broodvorm heeft. Deze wordt vervolgens twee uur lang gestoomd, waarna er plakken van kunnen worden gesneden. De plakjes zijn slechts 2 a 3 millimeter dik en worden eventjes gefrituurd.

    In Nederland is iedereen wel bekend met de witte lange plakken kroepoek die bij Chinees-Indische restaurants en in de supermarkt worden verkocht. Deze kroepoek bevat eigenlijk bijna geen garnalen, maar bestaat grotendeels uit meel.

    Cassave kroepoek

    Cassave kroepoek wordt veel vergeleken met chips van aardappelen. Daarom wordt cassavekroepoek soms ook wel cassavechips genoemd. Ook op het gebied van cassave kroepoek zijn er verschillende soorten zoals:

    -Keripik singkong balado

    -Keripik singkong karuhun

    -Keripik singkong setan

    Het basis ingredient voor cassave kroepoek zijn cassave wortels en tapiocabloem. Bij de verschillende soorten cassavekroepoek worden verschillende andere ingrediënten toegevoegd zoals knoflook, azijn, sjalotten, rawits, zout en andere specerijen.

    Aardappelkroepoek

    Aardappelkroepoek is eigenlijk te vergelijken met normale aardappelchips en is ook makkelijk zelf te maken. Je kunt aardappelen met een komkommerschaaf in mooie dunnen plakjes snijden en deze in een pan met warme olie laten glijden. Als ze klaar zijn, even laten uitlekken en met zout en eventueel andere specerijen bestrooien.

    Kroepoek Ikang

    Kroepoek Ikang wordt gemaakt van visdeeg met tapiocameel. Er zijn verschillende recepten met verschillende soorten vis, waarbij bijvoorbeeld forel (ikan belida) of makreel (ikan gabus) wordt gebruikt. Verder wordt er water en zout en eventueel andere specerijen toegevoegd.

    Kroepoek Bawang

    Kroepoek bawang wordt ook wel knoflook kroepoek genoemd. Voor het bereiden van deze kroepoek wordt wederom tapiocameel gebruikt in combinatie met knoflook. Daar worden verschillende andere ingrediënten zoals sjalotjes, kokosmelk, ei, zout en selderieblaadjes aan toegevoegd.

    Op de vraag waar is kroepoek van gemaakt kan dus geen duidelijk antwoord worden gegeven, omdat er zo veel verschillende soorten zijn met verschillende basis ingredienten. Wat veel verschillende soorten kroepoek in gemeen hebben is dat er vaak meel (tapioca- of rijstmeel) als basis wordt gebruikt.