Javaanse eetgewoonten

Om wat meer over de Javaanse eetgewoonten te kunnen zeggen, is een korte introductie van het eiland Java wel op zijn plaats.

Over Java

Java is het dichtsbevolkste eiland van de Republiek Indonesië. Java is ruim drie keer zo groot als Nederland en heeft bijna 10 keer zo veel inwoners als Nederland. Jakarta, de hoofdstad van Indonesië ligt ook op het eiland Java.

Op het eiland Java zijn verschillende vulkanen waaronder de Bromo en de Merapi. De laatste keer dat er een uitbarsting op Java was, was in 2010.

Er zijn op Java verschillende bevolkingsgroepen en er worden verschillende talen gesproken. Het overgrote gedeelte van de Javaanse bevolking is moslim.

De Indonesische keuken

Er wordt vaak gesproken over de ‘typische Indonesische keuken’. Het is echter vrij moeilijk om de keuken van een land dat uit meer dan 13.000 eilanden bestaat in één groep te plaatsen. Wat alle Indonesische gerechten wel in gemeen hebben is dat witte rijst (nasi putih) aan de basis van elk gerecht staat. Daarnaast wordt er ook veel gebruik gemaakt van kokos, chilipepers, kruiden en grassen. Veel eilanden hebben echter speciale manieren van koken en gebruiken verschillende ingrediënten en specerijen. Daarom dat de Javaanse eetgewoonten ook verschillend zijn van andere eilanden.

Javaanse eetgewoonten

Voor Javanen is eten erg belangrijk. Waar men ook maar komt, moet gegeten worden. Regelmatig vinden er ook hele gesprekken over eten plaats. Wanneer er gasten komen, wordt er eigenlijk verwacht dat zij ook mee-eten. Wanneer zij niet mee-eten wordt dit zelfs als een belediging gezien. Als er onverwachts gasten op visite komen en er is geen eten, dan zal de gastvrouw zich zo snel mogelijk naar de keuken verplaatsen om iets te eten op tafel te kunnen zetten.
De Javaanse eetgewoonten zijn in de loop der jaren wel erg veranderd. Waar men vroeger voornamelijk rijst at en sporadisch bij feestdagen een lekker stukje kip at, heeft tegenwoordig iedereen de mogelijkheid om bij maaltijden kip te nuttigen.
Wanneer je gerechten uit de Javaanse keuken eet, moet je er rekening mee houden dat veel gerechten vaak pittig zijn.

De Javaanse keuken

De Javaanse keuken kan worden opgedeeld in vier verschillende regio’s.

  • De Soendanese (West-Javaanse)
  • De Midden-Javaanse
  • De Oost-Javaanse
  • De Madurese

Iedere regio heeft hierbij zijn eigen delicatessen. Zo staat Midden-Java bekend om zijn gebakken kip (ayam) en gudeg.

javaanse eetgewoonten

De rijsttafel

Veel mensen denken dat de rijsttafel tot de typische Indonesische en Javaanse eetgewoonten behoort. Dat is echter niet helemaal waar. De rijsttafel is namelijk een soort Nederlandse uitvinding. Wanneer je naar Java gaat, zul je in weinig lokale restaurants rijsttafels tegenkomen. In grote hotels en toeristische restaurants zullen ze wel rijsttafels serveren.

Comments are closed.