Zelf spekkoek maken: zó doe je het!

Spekkoek is al jarenlang een favoriete snack onder mensen van verschillende rassen. De cake ontstond in het voormalige Nederlands-Indië en diens populariteit is daarna meegekomen naar Holland. Veel Indische cateraars en toko’s verkopen de lekkernij kant en klaar, maar wist je dat je spekkoek ook zelf kan te maken? Bijvoorbeeld via dit Indische spekkoek recept. De klus is niet eenvoudig, maar wél een uitdaging voor iedereen die houdt van koken.

indische spekkoek recept

Indische spekkoek recept

Spekkoek, in het Maleis ook wel lapis legit genoemd, is een ronde cake die bestaat uit verschillende soorten laagjes. De snack is ontstaan tijdens de koloniale tijd in het voormalige Nederlands-Indië en vermoedelijk van Duitse oorsprong: hij lijkt namelijk erg op het Duitse Baumkuchen. De spekkoek zoals wij ‘m kennen is naar verluidt aangevuld met de ingrediënten die in Nederlands-Indië beschikbaar waren, zoals kruidnagel, nootmuskaat en kardemom.

Een spekkoek staat bekend om haar verschillende kleuren die om en om in het geheel zijn verwerkt. Deze kleur wordt verkregen door de spekkoek per laag te bakken. Een lastige en tijdrovende bezigheid die er in het verleden toe leidde dat de spekkoek enkel werd geserveerd op speciale aangelegenheden.

Zelf spekkoek maken – de ingrediënten

Ben je geïnteresseerd in het zelf spekkoek maken? Dan is het natuurlijk van belang om te weten welke ingrediënten er gelden voor het Indische spekkoek recept. Dit zijn:
Anijs (een halve theelepel)
Basterdsuiker (250 gram)
Bloem (125 gram)
Boter (250 gram)
Eieren (8 stuks)
Kaneel (2 theelepels)
Kardemompoeder (een halve theelepel)
Kruidnagelpoeder (1 theelepel)
Nootmuskaat (1 theelepel)
Vanillesuiker (1 theelepel)
Zout (een mespuntje)

Zelf spekkoek maken – de handelingen

Wanneer je de ingrediënten eenmaal hebt verkregen voer je de volgende handelingen uit:
1. Roer de boter en de basterdsuiker door de mixer;
2. Roer de eierdooiers er doorheen;
3. Voeg de bloem en het mespuntje zout samen en roer dit eveneens door de mix;
4. Klop de eiwitten in een tweede kom en spatel dit mengsel door het beslag;
5. Pak nog twee kommen en doe hier een gelijke hoeveelheid van het beslag in;
6. Strooi in de ene kom de vanillesuiker over mengsel en in de andere kom anijs, kaneel, kardemom, kruidnagel en nootmuskaat;
7. Pak twee borden en schep de twee mengsels in dunne lagen op de verschillende borden;
8. Zet om en om een van de twee borden in de magnetron en bak zo zes laagjes beslag van ieder mengsel;
9. Plaats de laagjes op elkaar en druk het geheel voorzichtig aan;
10. Laat de spekkoek een dag rijpen en serveer hem de dag daarna. Op die manier zijn alle smaken goed in de cake ingetrokken.

zelf spekkoek maken

Zelf spekkoek maken – andere soorten

Is de spekkoek gelukt? Dan is het misschien voor de volgende keer leuk een andere soort te proberen. De Indische keuken kent namelijk méér varianten dan alleen de traditionele, bruine spekkoek. Andere uitvoeringen zijn bijvoorbeeld spekkoek met pandan, rum, banaan of chocolade.

Dan rest ons nog één laatste boodschap: selamat makan (smakelijk eten)!

Comments are closed.