Verschillende soorten sambal

Wanneer je gerechten uit de Indische keuken krijgt voorgeschoteld zul je daar waarschijnlijk altijd sambal bij krijgen. Sambal is een condiment en ingredient, dat traditioneel bestaat uit gemalen Spaanse pepers, zout en andere ingredienten. Er zijn allerlei verschillende soorten sambal waarbij bijvoorbeeld gebakken ui, gefermenteerde garnalen (trassi), suiker, vruchtensap, azijn en andere specerijen aan worden toegevoegd.

verschillende soorten sambal

Spaanse Pepers

Ondanks dat de gebruikte pepers, Spaanse pepers worden genoemd werde de eerste pepers in Azië door de Portugezen geintroduceerd. De pepers kwamen zo in Oost-Timor, Ambon en Malakka terecht. De Portugezen brachten de pepers mee vanuit Zuid-Amerika waar zij in Brazilie voet aan de grond hadden. De benaming voor Spaanse pepers in sambal is dus eigenlijk incorrect. Voordat de Portugezen de pepers in Indonesië introduceerden werden Indische gerechten met gewone peper en gember op smaak gebracht

Informatie over sambal

Sambal wordt gemaakt in Indonesië, Maleisië, Singapore, het zuiden van de Filippijnen, Sri Lanka, Nederland en Suriname. Sambal is over het algemeen een erg pittige pasta en komt oorspronkelijk uit Indonesië.

In de supermarkt, toko’s en Aziatische supermarkten zijn allerlei verschillende soorten sambal verkrijgbaar. Zeker op een Indonesische markt (pasar malam) kom je veel verschillende soorten (verse) sambal tegen. De meest voorkomende sambal in Nederland is Sambal Oelek.

Sambal Oelek

Deze sambal heeft zijn naam te danken aan het gereedschap waarmee de sambal wordt bereid. Een ‘ulek’ is namelijk een soort stamper die men in combinatie met een vijzel (de ‘cobek’) gebruikt. Sambal oelek wordt gemaakt van verse gemalen Spaanse pepers met zout. Sambal Oelek heeft een opvallende pittige smaak staat bij vele Oosterse gerechten standaard op tafel om hiermee zelf het gerecht op smaak te brengen.

Verschillende soorten sambal

Hieronder hebben we een lijst van verschillende soorten sambal (bron: nl.wikipedia.org/wiki/sambal). Onderstaande vermelde sambal soorten zijn niet per definitie uit de Indonesische keuken.

  • Sambal ajam: sambal voor / met kip (ajam is kip)
  • Sambal badjak: gebakken, pittige sambal
  • Sambal badjak udang: gebakken, pittige sambal met garnalen
  • Sambal bawang: milde sambal met verse uien (bawang is ui)
  • Sambal belacan: de Maleisische variant van sambal trassi
  • Sambal brandal (of berandal): gebakken, pittige sambal
  • Sambal dapur: frisse sambal
  • Sambal djahe: milde sambal met verse gember
  • Sambal djeruk: milde, licht-zure sambal (djeruk is een citrusvrucht)
  • Sambal ebi: Sambal van gedroogde garnalen
  • Sambal gandaria
  • Sambal gledek: zéér pittige sambal
  • Sambal goreng: gebakken sambal (goreng is gebakken)
  • Sambal katjang: milde sambal, gemaakt van pinda’s (katjang is pinda)
  • Sambal keluwak
  • Sambal kemiri(e): milde sambal, gemaakt van kemirie-noot
  • Sambal manis: pittige, zoete sambal (manis is zoet)
  • Sambal oelek: sambal van rode pepers, zout en (een beetje) suiker (oelek is wrijven)
  • Sambal padang: zéér milde sambal
  • Sambal pecel: sambal gemaakt van pinda’s
  • Sambal pelensing
  • Sambal pepesan: sambal speciaal voor bij visgerechten
  • Sambal peteh: petehbonensambal
  • Sambal pedis: pittige sambal (pedis of pedas betekent scherp)
  • Sambal raden
  • Sambal rawit: sambal van kleine groene rawitpepertjes
  • Sambal Roa; sambal met Roa vis uit Manado
  • Sambal setan: zéér pittige sambal (setan betekent duivel)
  • Sambal soto babat
  • Sambal taotjo: milde sambal, met sojabonenpasta
  • Sambal tjampoer: sambal (met trassi-extract) en knoflook, bieslook en ui (tjampoer is gemengd)
  • Sambal tomaat: milde sambal, met verse tomaat
  • Sambal trassi(e): sambal gemaakt van garnalenpasta (ook populair in Suriname)
  • Surinaamse sambal

Comments are closed.