• Verschillende soorten sambal

    Wanneer je gerechten uit de Indische keuken krijgt voorgeschoteld zul je daar waarschijnlijk altijd sambal bij krijgen. Sambal is een condiment en ingredient, dat traditioneel bestaat uit gemalen Spaanse pepers, zout en andere ingredienten. Er zijn allerlei verschillende soorten sambal waarbij bijvoorbeeld gebakken ui, gefermenteerde garnalen (trassi), suiker, vruchtensap, azijn en andere specerijen aan worden toegevoegd.

    verschillende soorten sambal

    Spaanse Pepers

    Ondanks dat de gebruikte pepers, Spaanse pepers worden genoemd werde de eerste pepers in Azië door de Portugezen geintroduceerd. De pepers kwamen zo in Oost-Timor, Ambon en Malakka terecht. De Portugezen brachten de pepers mee vanuit Zuid-Amerika waar zij in Brazilie voet aan de grond hadden. De benaming voor Spaanse pepers in sambal is dus eigenlijk incorrect. Voordat de Portugezen de pepers in Indonesië introduceerden werden Indische gerechten met gewone peper en gember op smaak gebracht

    Informatie over sambal

    Sambal wordt gemaakt in Indonesië, Maleisië, Singapore, het zuiden van de Filippijnen, Sri Lanka, Nederland en Suriname. Sambal is over het algemeen een erg pittige pasta en komt oorspronkelijk uit Indonesië.

    In de supermarkt, toko’s en Aziatische supermarkten zijn allerlei verschillende soorten sambal verkrijgbaar. Zeker op een Indonesische markt (pasar malam) kom je veel verschillende soorten (verse) sambal tegen. De meest voorkomende sambal in Nederland is Sambal Oelek.

    Sambal Oelek

    Deze sambal heeft zijn naam te danken aan het gereedschap waarmee de sambal wordt bereid. Een ‘ulek’ is namelijk een soort stamper die men in combinatie met een vijzel (de ‘cobek’) gebruikt. Sambal oelek wordt gemaakt van verse gemalen Spaanse pepers met zout. Sambal Oelek heeft een opvallende pittige smaak staat bij vele Oosterse gerechten standaard op tafel om hiermee zelf het gerecht op smaak te brengen.

    Verschillende soorten sambal

    Hieronder hebben we een lijst van verschillende soorten sambal (bron: nl.wikipedia.org/wiki/sambal). Onderstaande vermelde sambal soorten zijn niet per definitie uit de Indonesische keuken.

    • Sambal ajam: sambal voor / met kip (ajam is kip)
    • Sambal badjak: gebakken, pittige sambal
    • Sambal badjak udang: gebakken, pittige sambal met garnalen
    • Sambal bawang: milde sambal met verse uien (bawang is ui)
    • Sambal belacan: de Maleisische variant van sambal trassi
    • Sambal brandal (of berandal): gebakken, pittige sambal
    • Sambal dapur: frisse sambal
    • Sambal djahe: milde sambal met verse gember
    • Sambal djeruk: milde, licht-zure sambal (djeruk is een citrusvrucht)
    • Sambal ebi: Sambal van gedroogde garnalen
    • Sambal gandaria
    • Sambal gledek: zéér pittige sambal
    • Sambal goreng: gebakken sambal (goreng is gebakken)
    • Sambal katjang: milde sambal, gemaakt van pinda’s (katjang is pinda)
    • Sambal keluwak
    • Sambal kemiri(e): milde sambal, gemaakt van kemirie-noot
    • Sambal manis: pittige, zoete sambal (manis is zoet)
    • Sambal oelek: sambal van rode pepers, zout en (een beetje) suiker (oelek is wrijven)
    • Sambal padang: zéér milde sambal
    • Sambal pecel: sambal gemaakt van pinda’s
    • Sambal pelensing
    • Sambal pepesan: sambal speciaal voor bij visgerechten
    • Sambal peteh: petehbonensambal
    • Sambal pedis: pittige sambal (pedis of pedas betekent scherp)
    • Sambal raden
    • Sambal rawit: sambal van kleine groene rawitpepertjes
    • Sambal Roa; sambal met Roa vis uit Manado
    • Sambal setan: zéér pittige sambal (setan betekent duivel)
    • Sambal soto babat
    • Sambal taotjo: milde sambal, met sojabonenpasta
    • Sambal tjampoer: sambal (met trassi-extract) en knoflook, bieslook en ui (tjampoer is gemengd)
    • Sambal tomaat: milde sambal, met verse tomaat
    • Sambal trassi(e): sambal gemaakt van garnalenpasta (ook populair in Suriname)
    • Surinaamse sambal

  • Zelf spekkoek maken: zó doe je het!

    Spekkoek is al jarenlang een favoriete snack onder mensen van verschillende rassen. De cake ontstond in het voormalige Nederlands-Indië en diens populariteit is daarna meegekomen naar Holland. Veel Indische cateraars en toko’s verkopen de lekkernij kant en klaar, maar wist je dat je spekkoek ook zelf kan te maken? Bijvoorbeeld via dit Indische spekkoek recept. De klus is niet eenvoudig, maar wél een uitdaging voor iedereen die houdt van koken.

    indische spekkoek recept

    Indische spekkoek recept

    Spekkoek, in het Maleis ook wel lapis legit genoemd, is een ronde cake die bestaat uit verschillende soorten laagjes. De snack is ontstaan tijdens de koloniale tijd in het voormalige Nederlands-Indië en vermoedelijk van Duitse oorsprong: hij lijkt namelijk erg op het Duitse Baumkuchen. De spekkoek zoals wij ‘m kennen is naar verluidt aangevuld met de ingrediënten die in Nederlands-Indië beschikbaar waren, zoals kruidnagel, nootmuskaat en kardemom.

    Een spekkoek staat bekend om haar verschillende kleuren die om en om in het geheel zijn verwerkt. Deze kleur wordt verkregen door de spekkoek per laag te bakken. Een lastige en tijdrovende bezigheid die er in het verleden toe leidde dat de spekkoek enkel werd geserveerd op speciale aangelegenheden.

    Zelf spekkoek maken – de ingrediënten

    Ben je geïnteresseerd in het zelf spekkoek maken? Dan is het natuurlijk van belang om te weten welke ingrediënten er gelden voor het Indische spekkoek recept. Dit zijn:
    Anijs (een halve theelepel)
    Basterdsuiker (250 gram)
    Bloem (125 gram)
    Boter (250 gram)
    Eieren (8 stuks)
    Kaneel (2 theelepels)
    Kardemompoeder (een halve theelepel)
    Kruidnagelpoeder (1 theelepel)
    Nootmuskaat (1 theelepel)
    Vanillesuiker (1 theelepel)
    Zout (een mespuntje)

    Zelf spekkoek maken – de handelingen

    Wanneer je de ingrediënten eenmaal hebt verkregen voer je de volgende handelingen uit:
    1. Roer de boter en de basterdsuiker door de mixer;
    2. Roer de eierdooiers er doorheen;
    3. Voeg de bloem en het mespuntje zout samen en roer dit eveneens door de mix;
    4. Klop de eiwitten in een tweede kom en spatel dit mengsel door het beslag;
    5. Pak nog twee kommen en doe hier een gelijke hoeveelheid van het beslag in;
    6. Strooi in de ene kom de vanillesuiker over mengsel en in de andere kom anijs, kaneel, kardemom, kruidnagel en nootmuskaat;
    7. Pak twee borden en schep de twee mengsels in dunne lagen op de verschillende borden;
    8. Zet om en om een van de twee borden in de magnetron en bak zo zes laagjes beslag van ieder mengsel;
    9. Plaats de laagjes op elkaar en druk het geheel voorzichtig aan;
    10. Laat de spekkoek een dag rijpen en serveer hem de dag daarna. Op die manier zijn alle smaken goed in de cake ingetrokken.

    zelf spekkoek maken

    Zelf spekkoek maken – andere soorten

    Is de spekkoek gelukt? Dan is het misschien voor de volgende keer leuk een andere soort te proberen. De Indische keuken kent namelijk méér varianten dan alleen de traditionele, bruine spekkoek. Andere uitvoeringen zijn bijvoorbeeld spekkoek met pandan, rum, banaan of chocolade.

    Dan rest ons nog één laatste boodschap: selamat makan (smakelijk eten)!